• tunaru

Spirala oamenilor la locul lor

Updated: Jan 3, 2018

Ce imi veni sa povestesc despre oamenii care isi vad de treaba? Mai ales cand ai senzatia, uitandu-te la televizor, ca normalul e becalizat si siliconizat zi de zi.

Photo by Kat Smith from Pexels


Ca sa intelegem de ce si cum, sa facem o scurta calatorie in trecut:

Germania Federala, alegerile pentru Bundestag din 1965. Principalele partide inscrise in lupta politica se bucura, cu cateva luni inainte de alegeri, de aceeasi intentie de vot. Politologul Elisabeth Noelle-Neumann observa* cum sustinatorii partidului SPD sunt mai vocali, mai dispusi sa isi expuna convingerile, fata de sustinatorii gruparii CDU. Acestia din urma isi sustin public partidul tot mai putin, intrand intr-o spirala a tacerii si facand ca SPD sa castige alegerile.


Deci, din teama de izolare, de neconformitate cu ce spune vocala "opinia publica", membrii aparentei minoritati devin reticenti la a-si exprima parerea, intarind in felul asta puterea aparentei majoritatii.


"Oameni la locul lor" e felul meu de a convinge 10, 100, 1000 de oameni ca mai exista, in tara asta, indivizi care isi vad de treaba, care muncesc si au naivitatea sa creada in lucrurile facute cu responsabilitate si bun-simt. Ca minoritatea nu e chiar asa... mica. Sau macar ca exista si are glas.

Cu alte cuvinte, desi ai putea crede ca suntem cotropiti de marlani de Dambovita si smecheri de profesie, mai exista si oameni la locul lor. Sa aflam despre ei ne ajuta sa ne vedem in continuare de treaba, cu speranta ca nu suntem singuri si nu avem de ce sa ne lasam prinsi intr-o spirala a tacerii.


In primul episod, te invit sa o cunosti pe Ana-Maria Branza. Pentru ca, probabil, nu exista oameni mai la locul lor, mai sarguinciosi si concentrati pe calitatea activitatii lor, decat un #campion.
*In cartea Spirala tacerii. Opinia publica - invelisul nostru social.

0 views

+40 766 257 076

Bucuresti, Romania